fbpx

Els hàbits en l’escriptura i com evitar les excuses per no escriure

Les dates concretes (nou any, començament d’estiu, setembre… o fins i tot els principis d setmana) són els moments en que decidim fer plans i marcar nous objectius.

Aquesta setmana sí o sí començo hàbit nou.

Del setembre no passa que començo el repte de 21 dies fent certa activitat.

I arriben els dies posteriors a la data que ens hem marcat i no hem avançat res. El primer dia amb força sí, vam fer el nou hàbit. El segon dia amb menys força. Al tercer la feina passa per davant.

I estem a octubre i seguim igual.

 

Aplicar hàbits a l’escriptura

Em vaig llegir el llibre de James Clear, Atomic Habits, sent crítica amb totes les recomanacions: et canviarà la vida, em deien. I és cert que a mesura que anava llegint trobava obvi el que explicava i ho veia fàcil. I de fàcil, aplicable.

Sí, podria canviar-me la vida. Era possible.

Però només es canvia de vida quan s’apliquen les coses. Quan es fan canvis, per petits que siguin.

Aquests canvis es poden aplicar a tot. També a com escrius.

Alberto Cabas Vidani aplica els hàbits atòmics a l’escriptura. No busca escriure continguts llargs d’una sola passada (un error habitual quan ens posem a escriure), sinó a fer un petit pas, un petit text. Mitja pàgina. Cada dia. I fent-ho allà on t’inspiris i amb les eines amb les que et sents còmode. Llibreta. Notion. Evernote. Notes al mòbil. Audio.

If sitting at a computer kills your creativity, talk to your phone and transcribe what you say until you have enough ideas to write. David Perell

 

També en parla Yael Klass, que ho resumeix en aquesta gràfica

Les rutines, els hàbits a l’hora d’escriure maten la creativitat?

Fins i tot Stephen King en parla en el seu llibre, que s’ha de mantenir un hàbit d’escriptura. T’ho deixo en mode imatge per si ho vols posar-t’ho com a fons de pantalla.

 

Quan les excuses manen

A vegades ets conscient de les claus del joc, el que has de fer per escriure d’una manera constant però tot i així et costa trobar el moment.

Excuses?

És possible. En vaig parlar en aquest post i moltes vegades seran aquelles coses que ens diem a nosaltres mateixes per no asseure’ns a escriure.

 

Com acabar amb les excuses

A vegades es necessiten “retreats”, que ens ajudin a crear l’atmosfera ideal per escriure (per cert, és contingut sota subscripció que no podràs veure si ja has llegit el límit mensual. Si et passa, avisa’m).

A vegades pots necessitar crear la teva pròpia retirada diària. Com qui fa ioga matinal. Escriure cada dia durant 10 minuts.

Després llegir un article, extraient-ne les idees principals.

I poc a poc tenir un banc d’idees d’escrits propis i escrits curats.

I sí, el primer esborrany que fem no valdrà res però això no ens ha de desencoratjar. Cada dia una mica de pràctica ens portarà a la millora continua.

Related Posts

Leave a reply

Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.