Mailchimp, Substrack, Revue, Mailrelay o Sendinblue…. decideixes crear una newsletter i no saps quin gestor de newsletters és millor. Cada cop sembla que n’hi hagi més.
Amb l’augment de newsletters i la possibilitat de monetitzar-les (tot i la dificultat d’aconseguir-ho) han aparegut nous gestors de email. I plataformes com Facebook, WordPress o Twitter es plantegen tenir el seu propi servei de newsletters.
Abans decidíem entre Mailchimp i Mailrelay per posar un exemple. Ara puja molt Substarck i cada cop hi ha més creadors que adopten aquesta eina per les seves newsletters. Però, quines són les principals diferències?
De Mailchimp a Substrack. Característiques i diferències:
Mailchimp
És el gestor potser més conegut, per enviar correus electrònics de forma automàtica. Conegut pel seu logo d’un mono, permet enviar newsletters i campanyes d’email marketing, no és una eina especialment intuïtiva tot i que l’experiència em fa treballar-hi de manera fàcil i amb segmentació de diferents tipus.
Com a part negativa algunes de les millors opcions de mailchimp són sota pagament. A partir de cert número de subscriptors, 2000 contactes, l’eina s’ha de pagar.
L’eina és en anglès. No crec que sigui difícil de treballar en ella, potser per l’experiència de més de cinc anys fent newsletters amb elles així que per mi l’idioma no és un inconvenient.
Sendiblue
Es ven com l’alternativa en espanyol de Mailchimp. Si tens problemes amb l’idioma o prefereixes entendre bé el pas per pas, Sendinblue és la opció idea. A part, el preu també varia.
Amb una interfaç molt intuïtiva, es pot utilitzar tots els recursos de forma gratuïta, amb la desavantatge de poder enviar un número de correus diaris limitats.
A diferència de Mailchimp, que permet tenir una llista (i segmentar-la), Sendinblue permet la gestió de diferents llistes i amb formularis diferenciats entre cada una d’elles.
Substrack
No és un gestor de newsletters, és una plataforma de publicació (com podria ser wordpress) i que concentra blogs, newsletters i podcasts. La forma de treballar és creant una publicació a un blog i enviar-la després com a newsletter. Molt més senzilla de treballar que amb mailchimp o altres eines de email marketing i que a més permet que les publicacions de Substrack siguin obertes a qualsevol lector. També permet deixar comentaris a les publicacions.
Substrack té com a model de negoci la monetització de les newsletters. Si un creador cobra a través de la newsletter (newsletters de pagament per se subscriptor…), Substrack es queda un 10% de comissió.
Com a part negativa també destaca que l’editor és molt bàsic i en la seva idea de fer podcasts està limitada a pujar audios gravats prèviament (no permet l’edició d’audios). Tampoc té domini propi.
Per mi Substrack és ideal per a creadors: escriptors, periodistes i altres persones que vulguin monetitzar el seu contingut. És una eina molt utilitzada als EUA, alguiuns escriptors com Leon Lin reflexionen sobre Substrack: encara ha d’esbrinar què vol ser. Són ideals perquè els principiants comencin, però només guanyen diners amb escriptors grans.
Revue
Ja existia abans que Twitter decidís comprar-la i integrar-la a la seva xarxa social al gener de 2021. Amb una idea semblant a Substrack, també permet la monetització de newsletters (Revue es queda un % menys que Substrack).
La diferència amb Substrack és que permet agregar tweets, posts d’Instagram i altres articles a la newsletter d’una manera senzilla. En el cas dels curadors de continguts aquest punt va molt bé per poder compartir continguts de tercers.
Com el cas de Substrack, Revue permet veure les publicacions anteriors abans de subscriure’s, ja que queden en un format semblant a un blog.
Diferents eines, un objectiu
Només he parlat de 4 gestor de newsletters que poden servir per fer correus. Dos models més tradicionals, com són Mailchimp i Sendinblue i dos més nous com Substrack i Revue.
Quin és el millor?
Depèn del que vulguis. Amb les eines passa com amb les sabates, cada una servirà per una activitat (córrer, anar a un casament, pel dia a dia…) ui a més dependrà dels teus gustos. Les eines serveixen per facilitar-nos la feina però som nosaltres qui hi hem de treballar.
Jo, per exemple, fa temps que treballo am Mailchimp i n’estic encantada. Em soluciona el que necessito i me la conec prou pel que necessito. Substrack em crida l’atenció, sí, però de moment no faré el pas.
Mirar quina és la millor opció per a tu, mirar quina s’ajusta més a les teves necessitats, farà que tot sigui més fàcil. No vagis a modes.